6AE99F45 734C 48A6 BEA0 055F9B8F484E

Jedina bura na svijetu koja ne donosi hladnoću ni turbulencije, već samo živost i intenzitet, (za)puhat će od 26. do 31. kolovoza u gradu Pagu te će svoje žitelje i posjetitelje za kraj ljeta počastiti osvježavajućim koktelom glazbene, vizualne i izvedbene umjetnosti. Prvi ambijentalni festival Burafest punih će šest dana oživjeti ulice, trgove, crkve i jedinstvene lokalitete omiljene turističke jadranske destinacije.

Novopečeni, međugeneracijski festival koji će aktivirati različite dobne skupine, a ujedno i veze lokalne zajednice i profesionalnih umjetnika organizira umjetnička organizacija Nahero uz pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Paga. Festival je zamišljen kao ljetna verzija uspješno provedenog kvartovskog festivala Svi smo mi nahero i to s ciljem decentralizacije kulture te zadovoljavanja potreba lokalne zajednice.

Iza vrlo mlade, ali već respektabilne organizacije Nahero stoji bračno-umjetnički dvojac, svestrana kazališna redateljica i pjesnikinja Rajna Racz te cijenjeni saksofonist, skladatelj i glazbeni pedagog Marin Živković prema čijoj će se ideji i inicijativi krajem kolovoza 'porinuti' prvo izdanje Burafesta. Grad Pag u toj cijeloj priči nije slučajnost, jer je Rajna uz njega neraskidivo vezana od najranijeg djetinjstva otkad je tamo provodila ljeta s bakom, rođenom paškinjom, a upravo je na svom najdražem otoku uplovila i u bračnu luku s Marinom.

Burafest će istovremeno okupiti mlade umjetnike iz različitih polja suvremene umjetnosti i predstaviti ih u gradu Pagu, ali i lokalne umjetnike koji djeluju tijekom cijele godine te iz dana u dan pokazuju koliko je snažna kulturna tradicija, entuzijazam i impuls za stvaranjem. Posebnost ovog vrlo originalnog, multimedijalnog festivala je da su svi umjetnici koji će se predstaviti na neki način povezani s gradom Pagom koji ih je obilježio, u njemu ljetuju, žive i vole ga.

Burafest donosi cijeli niz edukativno-kreativnih radionica za djecu, mlade i odrasle pa će se na radionici 'Tragovi ljeta' koju vodi Katarina Kralj u suradnji s otočkim OPG-ovima izrađivati nakit inspiriran Pagom s fokusom na priču i zajedničko stvaranje uspomena na ljeto i otok. Na radionici Čarobno ljeto, pod vodstvom slikarice i psihologinje Tare Beate Racz, najmlađi će zaroniti u svijet gline. Pomoću kamenčića, školjaka, stakalaca, grančica skupljenih u Pagu izrađivat će figurice i podariti im osobnosti koje će voditi dijaloge, a završni će radovi bit će predstavljeni na mini izložbi.

Za mlade i odrasle Tara, koja je ujedno i praktičarka art-terapije, pripremila je art-terapijsku radionicu za izlazak iz zone komfora 'Put prema sebi'. Na radionici će se potezima kista istraživati kako se kao grupa mogu povezati kroz izradu zajedničke slike, eksperimentirati s različitim ulogama, tragati za novim mogućnostima izražavanja i osvještavati svoje korake, odnosno poteze koje ostavljamo na papiru.

Prekrasna kula Skrivanat bit će kulisa za radionicu poezije 'Otok smo' pod voditeljskim okriljem kazališne redateljice i pjesnikinje Rajne Racz. Polaznici će se upoznati s različitim načinima i pristupima pisanja poezije putem niza vježbi koje potiču maštu i pismeno izražavanje, a vezane su uz emotivno-motivsko čvorište otoka kao sigurnog mjesta koje inspirira.

Burafest ima i svoj glazbeni program koji donosi dvije zanimljive radionice, 'Harmoniju na otoku' kojom dirigira Marin Živković te polaznike (koji moraju ponijeti instrument) upoznaje sa slobodnom improvizacijom, aktivnim slušanjem i skupnim muziciranjem. Na drugoj radionici 'Zvukopis', Marin će uz pratnju Dječjeg zbora Vijolice malim glazbenicima približiti slušanje kao najvažniji aspekt u stvaranju glazbe koji će potom zajedno pisati tekst, osmisliti glazbu i izvesti jednu pjesmu i na taj način (na)učiti glazbenu komunikaciju.

Male ljubitelje plesnog pokreta očekuje radionica 'Otočke vibracije' za koju je zaslužna Vedrana Maržić. Na radionici će najmlađi sudionici imati priliku izražavanja pokretom uz melodije lokalnih umjetnika, zvukove otoka koji pruža nevjerojatno utočište te stavlja fokus na njihov (su)odnos kao glavnu umjetničku inspiraciju.

Vizualnu nišu festivala ispunit će izložba dviju afirmiranih slikarica, Mije Matijević Akrap i Tare Beate Racz koja će biti otvorena u crkvi sv. Jurja, a tu je i gostovanje mjuzikla 'Bit će strašno kad porastem' dječjeg kazališta Dubrava nastalog prema mladenačkoj poeziji nagrađivane hrvatske spisateljice Olje Savičević Ivančević.

Uz to, gotovo svake večeri Burafesta glazba i romantika odjekivat će paškim uličicama i kantunima, a posjetitelji će moći uživati u koncertu francuskih šansona, na kojem nastupa glazbenik Lovro Rimac s obitelji, a na gitari će ga pratiti tata Marin te na bubnjevima brat Jakov. Jedna od najposebnijih umjetnica i kantautorica u gradu Pagu, Ane Paška, održat će svoj jedinstveni Koncart (koristeći nekoliko instrumenata - klavir, cajon, gitara). Jazz sastav Infišando (u prijevodu zaluđeni glazbom) rezerviran je za one koji se žele rasplesati, dobro zabaviti i izuti iz cipela.

Višestruko nagrađivana i talentirana flautistica s otoka Paga, Ana Dobrijević, predstavit će se sa projektom kvarteta flauta naziva Sinfonico, a prvo izdanje festivala zatvorit će spektakularni Pag jam session na kojem će se okupiti svi glazbenici iz grada Paga i posjetitelji festivala, uz 'dirigentsku' palicu Marina Živkovića te će uslijediti spontani koncert na kojem će cijeli grad zajedno svirati te najaviti drugo izdanje Burafesta.

Ulaz na sva događanja ovog 'burnog' festivala je slobodan.

Pokrovitelj Burafesta je Turistička zajednica Grada Paga

3599501222798695280617395235187567927506809n
3679304372622705165677527707152508815517354n
36551510819814396921891467522503949086742474n
6AE99F45-734C-48A6-BEA0-055F9B8F484E